
Národný týždeň manželstva 2016 {8.2.2016 – 14.2.2016}
14 deň v mesiaci február značí každý rok začiatok sviatku všetkých zamilovaných Valentína. Na Slovensku už po šiesty krát vo valentínskom týždni prebieha iniciatíva na podporu manželstva pod názvom Národný týždeň manželstva {NTM}.
Cieľ NTM
Cieľom NTM je propagovať a podporiť manželstvo ako vzácnu hodnotu pre moderného človeka. NTM vytvára priestor, kde si môžeme pripomenúť, že spokojné manželstvo nie je samozrejmosť, ale vzťah, ktorý by sme mali rozvíjať.
Z histórie NTM
NTM je súčasťou celosvetovej kampane The Marriage Week. Prvý raz sa uskutočnila v Anglicku v roku 1997, v sídle vlády spolu s vtedajším premiérom Johnom Majorom a jeho manželkou Normou. O rok neskôr otvárali podujatie vo svojom úrade nový predseda vlády Tony Blair a jeho manželka Cherie. V nasledujúcich rokoch sa kampaň rozšírila za hranice Anglicka a dnes je do nej zapojených viac ako 20 krajín sveta.
NTM 2016
Témou tohto ročníka je „RECEPT NA DOBRÉ MANŽELSTVO“. Tvárami tohtoročnej kampane sa stali manželia Lukáš a Miška Králikovci. Po tom, čo sa Miška stala v roku 2012 „slovenskou masterchef“ {keďže bola najlepším slovenským súťažiacim v talentovej show Masterchef}, vydala vlastnú kuchársku knihu, viedla kurzy varenia a koncom minulého roka spolu s manželom vybudovali v Malackách kaviareň „Kralikova Cafe and Cakes“ s výrobňou domácich dobrôt.
Národný týždeň manželstva priniesol podujatia v našich najväčších mestách, ale aj v malých obciach. V niektorých z nich, záštitu nad NTM prevzali primátori a starostovia, napríklad v Banskej Bystrici, Prešove či Nových Zámkoch. Organizátori pripravili pestrý program, ako tanečné večery, semináre o manželstve, večery pri sviečkach i športové popoludnia.
Recept Mišky Králikovej pre Národný týždeň manželstva
Keďže láska ide cez žalúdok a Miškinou Vášňou je varenie, pripravila si pre nás zaujímavý recept. Vyskúšajte a prekvapte 14.2. svoju lásku {ju či jeho}.
Zamilované ragú s višňami a čokoládou
- 500 g jelenieho {príp. hovädzieho} stehna alebo pleca
- 2 lyžice špaldovej múky
- 100 g prerastenej slaninky
- 2 červené cibule
- 500 ml červeného vína
- malý pohárik višňového alebo čučoriedkového džemu {150-200 ml}
- 25 g čokolády {min.70 %)
- hrsť sušených húb {ak nemáte radi huby, môžete vynechať}
- rozmarín
- bobkový list
- čierne mleté korenie
- soľ
- voda
Slaninku narežeme na kocky a opražíme v hrnci spolu s cibuľou. Mäso narežeme na väčšie kocky, poprášime múkou a pridáme k cibuľke. Restujeme, kým sa mäso nezatiahne. Zalejeme červeným vínom, pridáme višne, huby a koreniny a varíme prikryté na miernom ohni 90 minút, v tlakovom postačí 45-60 minút. Na záver dochutíme soľou a korením, primiešame 25 g horkej čokolády, ktorá omáčku nádherne zjemní aj zahustí. Podávame s knedlíkom, maslovými haluškami alebo s rôznymi druhmi pyré, napr. zelerové, karfiolové či batatové.
Dobrú chuť.
Vaša Vlaďka
Foto: Branislav Hanus fotograf
Zdroj + banner: www.ntm.sk